PDA

Επιστροφή στο Forum : Kοζανίτικα!


storm2080
02-06-2007, 16:22
Εδω θα προσπαθήσω να συγκεντρωσω μερικές χαρακτηριστικές λέξεις κοζανίτικες καθώς και τι σημαίνουν.θα συμπεριλάβω μερικές απο αυτές ποου χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά και τις οποίες είναι εύκολο να θυμάστε :

Μπιζιέρσα: Βαρέθηκα.
Χαμπάρι: Το νέο.
Τσιόρμανος: Η άγρια, η επιθετική μετ.: η αγριόγατα. Προσδιορισμός περισσότερο για κορίτσια.
Μουλώνω: Σωπαίνω, βουβαίνομαι.
Μπιστηρά-ές: Οι μεγάλες πέτρες, οι ογκόλιθοι για την κατασκευή σπιτιών μετ. ο αγύριστος, η απελέκιτη πέτρα.
Μασλάτια: Τα φλύαρα λόγια.
Γκλιαρώθ'κα: Πνίγηκα από νερό ή φαγητό.
Μάστου: Μάζεφ' το. Μετ. μάζεφτα και φύγε.
Ντιουλμές: Ο μεγάλος τεμπέλης, ο ανεπρόκοπος.
Ξιπατωμένου: Το αφανισμένο, το ξεριζωμένο.
Λουζιάζει: Μπερδεύει.
Φρίθ'κα: Τρόμαξα λαχτάρισα. Από το φριγμός. Φρίγουμι.
Γκούρλιακας: Ο λαιμός. Το μήλο του Αδάμ.
Σφαλ'τσμένη: Κλεισμένη.
Κουταλιεύς: Ψάχνεις.
Οι μακρά από δω: Τα κακά πνεύματα. Οι σατανάδες.
Χ'νέρι: Πάθημα.
Οντάς ή νουντάς: Δωμάτιο.
Μουτάθκις: Βουβάθηκες. Εμεινες άφωνος.
Ζουρλός: Ο παλαβός.
Κράζω: Φωνάζω να έρθει προς εμένα.
Ρόπουτος: Ο θόρυβος.
Σιακάτ': Κάτω, εκεί κάτω
Σ'μα: Κοντά.
Κουνουστίσουμι: Γνωρίζομαι, μαθένομαι καλύτερα.
Ντουνιάς: Ο κόσμος.
Καρκαλιούνταν: Γελούσε δυνατά.
Καρκάλια: Τα γέλια τα δυνατά.
Γκραβαλνούν τα σκ'λιά: μετ. γουργουρίζουν τα έντερα.
Πισκέσια: Τα δώρα που προσφέρουν για την εκτέλεση κάποιου σκοπού.
Ζ'ρτ: Εκφραση για την σκανδαλιά.
Γκαβός: Τυφλός.
Ντιρέκι: Το μεγάλο, ψηλό και γερό ξύλο που στήριζαν τους ορόφους ή τα άνω δώματα, μετ. το καλό αγόρι, ο τέλειος άνδρας.
Μπιλτζίκια: Τα χρυσαφικά, και τ' ασημικά στολίδια.
Τσίτια: Υφάσματα για φορέματα. Τα πανιά.
Σ'μαζώξου: Τακτοποιώ, βάζω σε τάξη.
Συντρόφ'σις: Φιλενάδες στην παρέα.
Κασμιρεύου: Κοροϊδεύω, γελώ με κάποιον ή κάτι.
Μπέντια: Αστεία λόγια.
Κουραχάνια: Χοντρά ανέκδοτα.
Ντιρλίκουσιν: Τρώει ή πίνει, γεμίζει το στόμα.
Αδουκιούμι: Θυμάμαι.
Σιϊσμός: Ταραχή, κλονισμός νευρικός.
Μπχιαλό: Μυαλό.
Μπίμπα: Η μπαμπόγρια.
Τζιτζίκις: Θείες.
Χαντακουμένους: Ο ριγμένος στο χαντάκι, το σκουπίδι, ο άχρηστος.
Σπαράξ': Κουνήσου απ' τη θέση σου ή μετακινήσου.
Καταρουή: Η συμφόρηση, μεγάλη πίεση του αίματος στο κεφάλι.
Αναμένη: Κατακόκκινη από ζόρι ή πίεση.
Ψείρου: Μίζερη.
Βαρένουμι: Χτυπιέμαι.
Γινατιάζουμι: Βάζω γινάτι, πεισμώνω για κάτι.
Ακουτάει: Τολμάει.

Βασίλης
02-06-2007, 16:53
Φιλε μου η καταγωγη μου ειναι απο τη Βεροια και η διαλεκτος ειναι σχεδον ιδια... Δεν τα ξερω και πολυ καλα αλλα το 80% τα εχω ακουσει...

akaliptos69
03-06-2007, 02:33
Φιλε storm2080,

Μετά από 4,5 χρονια φοιτητικής ζωής στην Κοζάνη μπορώ να σου πώ ότι μου θύμησες εποχές όπου οι Κασμιρτζίδ'ς μεσουράνουσαν στους Φανούς της Κοζάνης (εποχές 2000-2002). Μιλάμε για φανούς σε Λακ'ς τ' Μαγγαν' και Σκ'ρκα σε όλες τις περιόδους από '99 έως '04 όπου οι ΤΕΙΜΠΑΝ στο καρναβάλι με είχαν ορίσει για μπροστάρη με σήμα την Τσούρα.

Ξέρω ότι για πολλούς που διαβάζετε αύτό το μήνημα σας ακούγονται κινέζικα αυτά. Αλλά μιλάμε για τρελές εποχές με ΦΟ-ΒΕ-ΡΟ γλέντι. Μιλάμε για καρναβάλια με καθαρά αρχαίο Διονυσιακό χαρακτήρα και όχι αυτά τα βραζιλιάνικα καραγκιοζιλίκια της εποχής μας. Μιλάμε για κιχί και κρασί δωρεάν για τον κόσμο ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ και για ολονύχτια ξενύχτια. Μιλάμε για παρέλαση σχεδόν 2χλμ μέσα στην πόλη της Κοζάνης με πάνω από 5000 κόσμο να κοιτάει και να διασκεδάζει. Μιλάμε για ιδρώτα με τους κουβάδες και αυτή την παράξενη ευχάριστη εξάντληση στο τέλος του δρόμου.

Όσοι δεν έχετε βρεθεί σε καρναβάλι στην Κοζάνη δεν ξέρετε τι είναι. Και να φανταστείτε ότι αυτά τα λέει νησιώτης!!!!

Πολύ την πεθύμησα την Κοζάνη.

Νασαι καλά φίλε.

Γιώργος.

storm2080
03-06-2007, 14:47
Φιλε ακομα ετσι ειναι και ετσι θα ειναι για παντα στην κοζανη οσο και να θες δεν αλλαζει το καρναβαλι το οποιο ειναι ενα απο τα πιο παραδοσιακα της χωρας μας!!! μακαρι να ερθει κανεις φετος απο το YarisClub!!! καθε βραδυ εδω στην κοζανη στην εποχη του καρναβαλιου γινεται της Ποπης!!!! ελατε να γλεντισουμε με τον παραδοσιακο τροπο και το δωρεαν κρασι και το κιχι!!! ελατε στους ΦΑΝΟΣ Τ΄ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ,ΦΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ,ΦΑΝΟΣ ΜΠΟΥΓΔΑΝΑΘΚΑ ,ΦΑΝΟΣ ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ,ΦΑΝΟΣ ΑΛΩΝΙΑ,ΦΑΝΟΣ ΓΙΤΙΑΣ ,ΦΑΝΟΣ ΛΑΚΚΟΥΣ Τ΄ ΜΑ΄ΓΓΑΝΙ ,ΦΑΝΟΣ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΑΠ΄ΤΟ ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ ,ΦΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ,ΦΑΝΟΣ ΣΚ΄ΡΚΑ
,ΦΑΝΟΣ ΚΑΣΜΙΡΤΖΙΔΙΣ ,ΦΑΝΟΣ Τ΄ΛΑΤΣΚ΄ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙ ,ΦΑΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ,ΦΑΝΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

storm2080
03-06-2007, 14:55
H Αποκριά στην Κοζάνη!Οι αποκριές στην Κοζάνη έχουν μια ιδιαιτερότητα που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με χορούς και τραγούδια την "Τσικνοπέμπτη", 15 μέρες πριν απο τη Μεγάλη Αποκριά.
Την τελευταία εβδομάδα γίνεται ένα πραγματικό ξεφάντωμα από μεταμφιεσμένους και μη, που χορεύουν, "ρίχνονται", στο ρυθμό του τοπικού χορού "έντεκα".
Τη Μεγάλη Αποκριά γίνεται παρέλαση αρμάτων. Εκεί φαίνεται το Κοζανίτικο χιούμορ, η καυστική σατυρική διάθεση και η πνευματώδης κριτική για κάθε επίκαιρο θέμα.

Το βράδυ της Αποκριάς, μετά την απογευματινή παρέλαση αρμάτων, ανάβουν σε κάθε γειτονιά οι "φανοί". Γύρω απο τη φωτιά συνεχίζεται ολονύχτιο γλέντι με Κοζανίτικα σκωπτικά και παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς. Μαζί με τους μεζέδες και τα παραδοσιακά Κοζανίτικα "κιχιά" προσφέρεται και άφθονο κρασί "κοκκινέλι", τοπικής παραγωγής.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Γύρω στο 2000 π.Χ. εμφανίζονται μεταμφιέσεις στην Ασία, και συγκεκριμένα στη Μεσοποταμία και τη Βαβυλώνα. "Η δούλα ντύνεται κυρά και ο υπηρέτης αφέντης". Καταργούνται για λίγο οι κοινωνικές διακρίσεις.
Στον Ελλαδικό χώρο από την Αρχαϊκή εποχή και μετά εξαπλώνεται η Διονυσιακή λατρεία με διάφορες γιορτές: Βάκχεια, Κώμοι, Λήναια, Ανθεστήρια. Κάποια στοιχεία τους: οι μεταμφιέσεις, οι χοροί, η οινοποσία, και η ευθυμία που γενικευόταν και έφτανε σε επίπεδα παροξυσμού.
Κατά τούς Ρωμαϊκούς χρόνους οργανώνονται γιορτές προς τιμή του Βάκχου, του Κρόνου, τα Λουπερκάλια και τα Σατουρνάλια. Πρόκειται για συνδυασμό της λατρείας Θεών και της ανάγκης για ψυχαγωγία μέχρι ακολασίας.
Στη Βυζαντινή εποχή εμφανίζονται οι καλένδες με γιορτές και μεταμφιέσεις, που φτάνουν μέχρι και ... τον "γυναικισμό των στρατιωτών".
Στη Νεώτερη Ελλάδα, κυριαρχούν οι μεταμφιέσειςκαι η προσωπιδογραφία, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. "Αι Απόκρεω πανηγυρίζονται πανδήμως και μεγαλοπρεπώς" και συνδέονται άμεσα με τις Βυζαντινές Καλένδες..
Από το 1650 και μετά:Ρογκατζιάρια στην Κοζάνη. Πρόκειται για μεταμφιεσμένους, που περιφέρονται στην πόλη κατά το Δωδεκαήμερο, τραγουδούσαν και μάζευαν χρήματα για ένα γερό φαγοπότι αργότερα. Όσα χρήματα περίσσευαν τα δώριζαν στην εκκλησία.
Η κυριότερη αμφίεση ήταν η δυάδα των Κωδωνοφόρων, οι οποίοι επικεφαλής μεγάλης παρέας τριγυρνούσαν στην πόλη φορώντας μάσκα γοργόνας και ζωσμέναοι κουδούνια και κυπριά, που τα " σύναζαν και τα 'κρούαν", γέμιζαν με δέος και θαυμασμό τους συμπολίτες τους.
Όταν δύο παρέες κωδωνοφόρων συναντόντουσαν σε στενό δρόμο, η μία έπρεπε να υποχωρήσει. Σε διαφορετική περίπτωση γινόταν σύγκρουση των δύο ομάδων.
Μέσα του 19ου αιώνα. Δύο αδέλφια αλληλοσκοτώτονται σε σύγκρουση αντίπαλων ομάδων κωδωνοφόρων χωρίς να γνωρίσει ο ένας τον άλλο λόγω της μάσκας.(Τσ' Μπήλιως τα νημόρια). Οι γιορτές απαγορεύονται για πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν αργότερα όχι πια το Δωδεκαήμερο αλλά την Κυριακή της Τυροφάγου.
1890. Οι Προεστοί πιέζουν τις Αρχές να αρθεί η απαγόρευση και η απάντηση από τον Βαλή είναι:"μπιτούν καζαναραλ εξ μασκαρά ολσούν", δηλαδή "αφού θέλουν, ας γίνουν όλοι οι Κοζανίτες μασκαράδες". Πλέον όμως εμφανίζεται με την ονομασία Καρναβάλια και όχι Ρογκατσάρια.
Αρχές 20ου αιώνα - Καρναβάλια. Συνδυάζουν στοιχεία αγροτικής αποκριάς, όπως ο ΦΑΝΟΣ και ο χορός γύρω του, τα φαγοπότια και η θύμηση των νεκρών με τις παραστάσεις μεταμφιεσμένων και τις παρελάσεις του Αστικού Καρναβαλιού.
1938 - Επιδιώκεται η αναβίωση του "παλαιού εν Κοζάνη Καρναβαλιού" με πρωτοβουλία του Δήμου και στήνονται 'Λαϊκές Γιορτές". Μεγάλη επιτυχία, που συνεχίζεται μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1950 - Ιδρύεται ο Τουριστικός σύλλογος "Λασσάνης" και η Αποκριά ξαναζωντανεύει. Γενικό ξεφάντωμα και μεγάλη συμμετοχή, κυρίως στους φανούς.Σταδιακή φθορά και μαρασμός τελικά μετά το απριλιανό πραξικόπημα του 1967.
1981 - Οι γιορτές αναβιώνουν ξανά και οργανώνονται τώρα από την Επιτροπή Λαογραφικών Εκδηλώσεων, με σημαντική υποστήριξη, που μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος ντόπιων και επισκεπτών. Όλο και μεγαλύτερη προβολή.
1996 - Συστήνεται η Δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΕΠΑΚ). μια από τις αρμοδιότητες της είναι η οργάνωση των λαογραφικών εκδηλώσεων της αποκριάς. Μαζική συμμετοχή του κόσμου στο στήσιμο της μεγάλης γιορτής.

21ος ΑΙΩΝΑΣ.........

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ


Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ

Μικρή Αποκριά και ο βασιλιάς των ημερών, ο καρνάβαλος, κατεβαίνει στην πόλη... Με χιλιάδες παιδιά να προπορεύονται χορεύοντας στους ήχους της Δημοτικής Μπάντας, της Πανδώρας, ....Ένα χρωματιστό ποτάμι που κυλάει ρυθμικά και κατακλύζει το κέντρο της πόλης....
Παράδοση άνευ όρων ! ! !


ΓΛΕΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΑΝΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Γιορτή σε κάθε γειτονιά της πόλης. Ετοιμασίες και χαρούμενη αναστάτωση όλη μέρα για την υποδοχή των φίλων, των οργανωτών άλλων Φανών, των επισκεπτών, των αρχόντων της πόλης.... Όλου του κόσμου. Με την Πανδώρα να συνοδεύει τους "οικοδεσπότες" στην κεντρική πλατεία για χορό και καλέσματα και να τους φέρει πάλι πίσω για ν' αρχίσει το ξεφάντωμα. Κρασί και μεζέδες...Τραγούδι γύρω από τη φωτιά και την επομένη πάλι από την αρχή..!!!
Τυράνια ! ! !

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Τόσοι πολλοί που δεν ξέρεις που να πρωτοπάς ! ! ! Με βραδυνό ένδυμα ή με αποκριάτικο κοστούμι... Με κοσμήματα ή με περούκες και κόκκινες μύτες.....Επίσημοι ή ανεπίσημοι.... Όλα προσφέρονται για να βρεθείς με την παρέα σου, να εκτονωθείς, να ξεδώσεις...Μέσα σε βροχή από σερπαντίνες, κονφετί, πειράγματα και προπαντός χορευτικό οίστρο ! ! ! Και χώρια τα μπέντια από το μικρόφωνο.....


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΕΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Κάθε μέρα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής, που αντλούν από την τοπική ιστορία και παράδοση....ή φιλοξενούμενοι από άλλα μέρη της Ελλάδας ή τις γειτονικές χώρες. Χορευτές, κωδωνοφόροι... Μωμόγεροι... Ρουγκατσάρια... Μπουμπουσιάρια... Κι ένα σωρό άλλες ομάδες, φορείς της δικής τους παράδοσης, πρεσβευτές του τόπου τους. Κι όλα αυτά δεμένα με αυτοσχέδια σκετς και σχόλια στα Κοζιανίτικα....Με ερασιτέχνες κονφερανσιέ να συνομιλούν και να πειράζουν τους θεατές, να σατυρίζουν την επικαιρότητα και όποιους την τρέφουν... Χωρίς να λείπουν τα κεράσματα. Καλό κρασί και κανά δυό κιχιά, για πρόφταση.
Ποιός πάει σπίτι τέτοιες μέρες;
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παιδικοί χοροί, ένας κάθε μέρα... Κυνήγι θησαυρού τη Μικρή Αποκριά... Παιδικοί χοροί με μουσική, χορό, ποδοβολητό και παλέματα....Συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση των μεγάλων για να μαθαίνουν....ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ


Μεγάλη αποκριά μεσημέρι και τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής γεμίζουν θεατές ντόπιους, ξενητεμένους και επισκέπτες... Τρεις η ώρα και η παρέλαση αρχίζει ! ! ! Χρώματα, μουσικές, χορός και κίνηση - καμιά φορά και στάση -άν κολλήσει η προπορευόμενη ομάδα, ή αν μας παίρνει η τηλεόραση...
Άρματα φορτωμένα από τη λαϊκή έμπνευση, την τοπική παράδοση και πολύ... τρακ ! ! ! Εραιτέχνης ο θίασος βλέπετε και πολλοί οι θεατές.... Γι' αυτό και απαραίτητες οι κούπες ή άλλα παρόμοια σκευάσματα τόνωσης του ηθικού πριν τη κάθοδο ! ! !


ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΚΑΙ......ΣΙΟΥΡΔΑΜΑΡΑ


ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ...... ΔΟΞΕΣ ΤΟΥ

Δίνουν και παίρνουν οι κοζανίτικες εκφράσεις στο χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης, το οποίο είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Κοζανίτες.
Θα το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο στους Φανούς, στα τραγούδια, στα μπέντια, στις θεατρικές επιθεωρήσεις, στα επίκαιρα δημοσιεύματα, στις επιγραφές που γράφονται στους οντάδες των Φανών.
Θα το βρείτε διανθισμένο με γνωμικά, αποφθέγματα και συμβουλές περί σεξουαλικών κυρίως θεμάτων, συνοδευόμενα από τα απαραίτητα σκίτσα για να μήν γίνει λάθος.


ΤΑ SOURD GAMES

Η γιορτή των παιδιών και η αποθέωση της σιουρδαμάρας. Αγώνες για γερά νεύρα, με 2000 αθλητές-μαθητές από 13-18 χρονών, οι οποίοι ρίχνονται στο στίβο της ευγενικής άμιλας, για να αναδειχθούν τα πιό γερά σιουρδουντάμαρα. Σκληρός αναταγωνισμός σε κάθε σταθμό, που αντιμετωπίζεται με τη συνεργασία των μελών της κάθε ομάδας και κυρίως με τα προσόντα τους. Νιάτα, ζωντάνια, τρεχάλα, φωνές και γέλια...Πανζουρλισμός ! Μοιάζει με κυνήγι θησαυρού ; Ίσως, αλλά η μορφή του φέρει έντονη τη σφραγίδα της τοπικής παράδοσης στο ξεσάλωμα.

storm2080
03-06-2007, 14:56
ΤΣΙΜΠΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η΄ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ

Την Τσικνοπέμπτη.....Την Μικρή Αποκριά.... Κάθε βράδυ στον Φανό....Τις Τρανές τις Απουκρές πριν το Φανό.....Στο Φανό.....Την Καθαρή Δευτέρα στις εξοχές....Και γενικά συνέχεια φαϊ και γλέντι....Η ΧΑΣΚΑ

Γίνεται πριν βγούμε για τους Φανούς, το απόγευμα της Μεγάλης Αποκριάς. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η παράδοση που λέει "με αβγό κλείνει το στόμα την Τρανή την Απουκρά και με αβγό πάλι ανοίγει το βράδι της Ανάστασης", που θα τελειώσει η νηστεία της Σαρακοστής. Ο μεγαλύτερος της ομήγυρης παίρνει των κλώστη (πλάστη) δένει στην άκρη ένα ράμμα (κλωστή) κι απ' αυτό κρεμάει ένα βρασμένο και ξεφουδισμένο αβγό. Στη συνέχεια το κουνάει μπρος-πίσω, κατευθύνοντάς το στο στόμα του κάθε παίχτη ή παίχτριας που κάθεται ....χάσκοντας και καρτερώντας. Όποιος το χάψει εξασφαλίζει καλή τύχη για όλη τη χρονιά.Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ

Πριν βγούν όλοι στο Φανό, σχωρνιούνταν όλοι μεταξύ τους ενόψει της μεγάλης νηστείας (Σαρακοστή) που ξεκινάει από την επομένη (Καθαρά Δευτέρα). Οι μικρότεροι φιλούν το χέρι των γερόντων κι εκείνοι τους συγχωρούν και τους εύχονται "του χρόνου καλύτερα".


ΤΑ ΓΛΥΚΑ

Φυσικά ο Μπακλαβάς είναι ο βασιλιάς των γλυκών, ενώ ακολουθούν το καταϊφι, το σαραγλί και το ρεβανί. Η παράδοση όμως απαιτεί Μπακλαβά.


ΟΙ ΦΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣΕίναι γιορτή και ξεφάντωμα γύρω από το βωμό της αποκριάτικης εορταστικής πυράς με φαγοπότι και οινοποσία, τραγούδι, χορό κι αθυροστομία χωρίς όρια.
Προέρχεται από τη λέξη φαίνω, που σημαίνει φαίνομαι από μακριά.
Παιδί πανάρχαιων εθίμων με λατρευτικό και μαγικό χαρακτήρα που κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα στο χρόνο αλλάζοντας το περίβλημά του και κρατώντας την ουσία του. Πολλοί συγχέουν το Φανό με τον Καρνάβαλο και το καρναβάλι, αλλά δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ τους.
Το καρναβάλι στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας είναι πιστή αντιγραφή του καρναβαλιού της Βενετίας και των άλλων Ευρωπαϊκών Πόλεων.
Ο Φανός είναι κάτι τελείως πρωτότυπο και ιδιότυπο.
Απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση, που συσπειρώνει τη γειτονιά και οδηγεί σε σχέσεις ζεστές και πολύτιμες, ιδιαίτερα σε εποχές απομόνωσης σαν τη σημερινή. Είναι ανοιχτός σε όλους και στηρίζεται στη συμμετοχή. Δεν προσφέρεται για ψυχρή παρατήρηση.
Η ιδιομορφία του και η αίγλη του κορυφώνεται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, όταν ανάβουν οι Φανοί στις γειτονιές και τριγύρω τραγουδούν και χορεύουν οι χορευτές. Έτσι δείχνει μια εικόνα που θυμίζει πολύ ανάλογες πολεμικές γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας και σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να ισχυριζόμαστε αδίσταχτα ότι ο σημερινός χορός του Φανού είναι η συνέχεια του Πυρρίχιου χορού των Αρχαίων Ελλήνων.
Ο φανός ανάβει κατά τις 8 το βράδυ της μεγάλης Αποκριάς, κι αμέσως ξεκινάει το τραγούδι και ο χορός γύρω του.

Το κέφι αρχίζει ν' ανεβαίνει σιγά - σιγά και καμιά ώρα αργότερα, καθώς κρασί και τα κιχιά κυκλοφορούν και ζεσταίνουν πνεύμα και πόδια, οι κύκλοι γύρω από το βωμό μεγαλώνουν και πληθαίνουν.
Κάθε γειτονιά πασχίζει να παρουσιάσει τον καλύτερο και πιό φανταχτερό Φανό, με τους πιό καλλίφωνους τραγουδιστάδες και τους πιό νόστιμους μεζέδες. Εκεί ο αρχηγός (ο πρώτος) του Φανού κερνάει όλους κρασί με την κολοκύθα, που γέμιζε από τα βαένια και μεζέδες στο πινάκι.
Κατόπιν τους τραβάει με ιδιαίτερο ζήλο στο χορό. Τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλοτε γρήγορα και πολυφωνικά και άλλοτε βαριά και μονότονα σε χρόνο αργό και συρτό. Το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες.
Όταν σβήνουν το φανό πολλοί μαζεύουν στάχτη και την σκορπούν στο βιό (χωράφια, αμπέλια, καλλιέργειες) για να αυγατίσει η σοδειά.

ΟΙ ΦΑΝΟΙ

ΦΑΝΟΣ Τ΄ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
ΦΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΦΑΝΟΣ ΜΠΟΥΓΔΑΝΑΘΚΑ
ΦΑΝΟΣ ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ
ΦΑΝΟΣ ΑΛΩΝΙΑ
ΦΑΝΟΣ ΓΙΤΙΑΣ
ΦΑΝΟΣ ΛΑΚΚΟΥΣ Τ΄ ΜΑΓΓΑΝΙ
ΦΑΝΟΣ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΑΠ΄ΤΟ ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ
ΦΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΦΑΝΟΣ ΣΚ΄ΡΚΑ
ΦΑΝΟΣ ΚΑΣΜΙΡΤΖΙΔΙΣ
ΦΑΝΟΣ Τ΄ΛΑΤΣΚ΄ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙ
ΦΑΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Πολλά είναι σκωπτικά και διακωμωδούν άνδρες ανίκανους, γέρους ή ...μαραζιάρηδες και γυναίκες άσχημες ή ανοικοκύρευτες, ή το χειρότερο, σπάταλες !
Για παράδειγμα πάρτε εκείνη την ανοικονόμητη που παντρεύθηκε ο φουκαράς ο ήρωας του παρακάτω τραγουδιού και που κατέβαζε αδιακρίτως παξιμάδια, πίτες, προβατίνες οικογενειακώς με τ' αρνιά τους και καπάκι.....
.....έτρουγιν κι μια σαρδέλα
έπινιν κι μια βαρέλα.
Κι άντρας πάϊνιν στ' αργαστήρι
μι κρουμύδι κι ψουμουτύρι.
Κι του βράδυ πάϊνιν σπίτι
βρίσκει τη φουτιά σβησμένη
κι τ' γυναίκα τ' μεθυσμένη.
"Τι έχς μωρή καλή γυναίκα
πο' τρουγισ για πέντε δέκα;'
'Όχου άντρα μ' δεν μπορώ
είχιν του κρασί νιρό
κι άμα θέλεις να μι γιάννεις
στου κρασί νιρό μή βάνεις
Έλα μάστου στου λαγήνι
κι όσου πιώ κι όσ' απομείνει

Τραγουδιούνται επίσης τραγούδια της αγάπης και του έρωτα, καθώς και τραγούδια της παλικαριάς, της αντρειοσύνης, εμπνευσμένα από τα κατορθώματα των Κλεφτών στην Επανάσταση.
Τα πιό φημισμένα όμως είναι τα "ξεδιάντροπα", κατ' ευφημισμόν "νοικοκυρίσια", ή "μασκαραλίτικα". Άλλα είναι υπαινικτικά και άλλα τα λεν' στα ίσια, χωρίς ντροπές και πολλές περιστροφές, αφού εκείνη τη νύχτα όλα επιτρέπονται.ΥΠΑΙΝΙΚΤΙΚΑ.....

...πασπατεύου παρακάτου
σκόνταψα ουπάν στου γόνα
κάθουμι κι αγναντεύου
κατι μυρίζου κάτι χαλεύου
όπους τσάκουνα το γόνα
γλέπου μια χρυσή τρυγόνα
όταν κάθιτι γιλάει
σάματι μι πιργιλάειΣΤΑ ΙΣΙΑ....

Ου παπάς ου Ραγκαβέλας
είχιν μια κουτσή γουμάρα
κι είχιν τσούρις φουρτουμένις
μικρές τρανές ΄νακατεμένες....


ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ.......ΝΗΣΤΗΣΙΜΑΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, η έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής. Το γλέντι όμως συνεχίζεται.......
στις εξοχές με νηστίσιμα..
Με χαρταετούς...
Με καλό κρασί....
Με φασολάδα στα ορειβατικά καταφύγια και στέκια
Με το τελευταίο πανηγύρι στον Αη Δημήτρη, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι εκπρόσωποι και οι πρωταγωνιστές των Φανών και της Παρέλασης με τη συνοδεία χάλκινων κυρίως οργάνων. Εκεί απονέμονται οι έπαινοι και τα βραβεία για τον Καλύτερο Φανό, το πιό καυστικό τραγούδι, το καλύτερο άρμα στην παρέλαση. Εκεί όλοι μαζί δίνουν την υπόσχεση για του χρόνου και.....αποχωρίζονται....
"Κι από αύριο σαρακοστή, σαρακοστή Τρανή...."

Μετά το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, όλοι ανέβαιναν στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου και χόρευαν και γλεντούσαν με τ΄άργανα. Εκεί γινόταν ένας άτυπος διαγωνισμός χορευτικής ικανότητας από τους φουστανελλάδες με τα πολλά λαγγιόλα, τ΄ασημοκέντητα πισλιά και τα τσαρούχια με τις μεγάλες φούντες. Από την Καθαρά Δευτέρα κρατούσαν και το Τριόημερο (Τριήμερο), δηλαδή τρεις μέρες συνεχώς, όσοι συμμετείχαν, είχαν ολική αποχή από το φαγητό το ψωμί και το νερό. Η μόνη τροφή ήταν δύο καφέδες την ημέρα, που τους έπιναν ένα στις 10 το πρωί και ένα στις 4 το απόγευμα. Την πρώτη τροφή μετά το Τριήμερο την έπαιρναν την Τετάρτη στις δέκα το πρωί, τρώγοντας πίτα με ταχίνι.
ΠΗΓΗ: www.kozani.net

apostolos petalotis
03-06-2007, 17:11
Γιώργο ξέχασες κάποιες από τις κυριότερες μονοσύλλαβες λέξεις της πόλης μας, όπως.................

ΚΤΙ= ΚΟΥΤΙ
ΣΚΛΙ= ΣΚΥΛΙ
ΠΛΙ= ΠΟΥΛΙ
ΒΖΙ=.......ΣΤΗΘΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ
ΜΝΙ= ΟΡΓΑΝΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!
κ.α.πολλά!!!!!

yarisD4-D
03-06-2007, 18:02
Kαλό ρε φιλε ευτυχώς εισαι και εσύ και συμπληρώνεις να ειναι ολες.

storm2080
04-06-2007, 00:42
εγω δεν ηθελα να βαλω υβριστικες λεξεις αλιος τα ξερω και εγω αυτα

Tsir
04-06-2007, 12:47
κοιτα βρε κοζανητες που μαζευτηκαμε εδω μεσα.
Να δειτε που στο τελος θα κανουμε και συναντησεις κοζανη για καφε...χι χι χι.Μπραβο μας..φτου φτου φτου να μην μας ματιαξω.

apostolos petalotis
04-06-2007, 18:44
εγω δεν ηθελα να βαλω υβριστικες λεξεις αλιος τα ξερω και εγω αυτα

Εεε εντάξει, όχι και υβριστικές, ειδικά έτσι όπως είναι γραμμένες, δύσκολα τις αντιλαμβάνεται κάποιος!!! Κατά τα άλλα εννοείται ότι τις ήξερες!!!! Τι Κοζανίτης είσαι αμα είναι έτσι?? Οι πρώτες λέξεις που μαθαίνουν τα βρέφη στην Κοζάνη αυτές είναι!!

yarisD4-D
04-06-2007, 19:28
σωστός δεν γίνονται ευκολα αντιληπτές...

storm2080
04-06-2007, 19:29
και φυσικα το ηξερα φιλτατε!!!

storm2080
27-02-2009, 20:52
Αποκρες και παλι και ειδου εχουνε μαζευτει πολυ κοσμος! πια δεν μπορεις να βρεις παρκινγκ! (οχι οτι αλλιως μπορεις αλλα....) μας τα χαλασε λιγο ο καιρος αλλα....μακαρι την κυριακη να ειναι καλα!(μεγαλη αποκρα!) Θα βγαλω κανα δυο φωτογραφιες να δειτε πω γλεντανε εδω σα παν! η κοζανητικη αποκρα ειναι και θα ειναι απο τις καλυτερες!
http://www.youtube.com/user/sourdosGR εδω μπορειτε να βρειτε διαφορα βιντεο για την κοζανητικη αποκρα! οπως και στις ιστοσελιδες www.sourdos.gr (http://www.sourdos.gr) και www.giapraki.gr !

akaliptos69
27-02-2009, 23:46
Α ρε Κοζανάρα... μέχρι και τα 150/βραδιά θα έδινα στο Ερμιόνη για να είμαι εκεί τώρα... Άρε γυναίκα τι ζημιά μου έχεις κάνει...

storm2080
28-02-2009, 00:28
ερμιονιον! σε παρακαλω! τοσο εχει παει?

xristos masouras
28-02-2009, 17:55
Η κοζανη ειναι ολα τα λευτα... ειμαι φοιτητησ εδω και 3χρονια...το καλυτερο καρναβαλι,οτι ωρα και αν βγεισ εξω εχει κοσμο,εχει πολυ ωραιες παραδωσεις.. το καλυτερο μεροσ για αποκριες...!!! Αξιζει!!

storm2080
28-02-2009, 18:27
φιλος εισαι απο κοζανη?

xristos masouras
28-02-2009, 20:06
οχι αγορι... απο ευβοια ειμαι... αλλα σποθδαζω εδω..

storm2080
28-02-2009, 21:50
αν ειναι να γνωριστουμε απο κοντα!...μηπως εχεις ενα μαυρο ts? αν ειναι να γνωριστουμε απο κοντα

xristos masouras
01-03-2009, 00:03
αμε οποτε θελεισ.. ναι μαυρ,με φιμε.. και πινακιδα απ χαλκιδα..

storm2080
01-03-2009, 00:48
με χαχ πινακιδες?? ποοοοο

xristos masouras
01-03-2009, 06:42
ναι χαχ... να συναντηθουμε καποια στιγμη...